Written by on

قرارداد یا عقد طبق ماده 183 قانون مدنی عبارت است از اینکه: یک یا چند نفر در مقابل یک یا چند نفر دیگر تعهد به امری نمایند و مورد قبول آن‌ها قرار گیرد.

به دلیل گستردگی روابط تجاری و کاری و یه دنبال آن افزایش مراجعات حقوقی ناشی از عدم اشراف به مواد قانونی قرارداد نویسی، نیاز به یک مشاور حقوقی در هنگام قراداد نویسی، ضرورری است.

قرارداد حداقل دو طرف دارد طرف قرارداد ما ممکن است شخص حقیقی باشد یا شخص حقوقی، پیش از عقد قرارداد باید در خصوص طرف مقابل بررسی هائی انجام شود. برخی از این اقدامات در مورد اشخاص حقیقی و حقوقی یکسان است و بعضی دیگر فقط درباره یکی از این دو نوع باید به عمل آید.

توافق دو یا چند نفر جزء اصلی تعریف قرارداد است، برای مثال در خرید ملک یا آپارتمان دو نفر توافق می-کنند که یکی (فروشنده) ملک خود را به دیگری (خریدار) بدهد و دیگری در قبال آن پولی به فروشنده پرداخت کند.

تنظیم قرارداد با اشخاص حقیقی

در تنظیم قرارداد با اشخاص حقیقی توجه به مساله بلوغ، عقل و ممنوع المعامله نبودن فرد بسیار مهم است همچنین ممکن است شخصی به نمایندگی و وکالت از سوی دیگری قرارداد را تنظیم کند، در این صورت باید برگه نمایندگی و وکالت‌نامه او و اعتبار آن را بررسی کرد و حتماً شماره و مشخصات آن را در متن قرارداد ذکر کرد.

طبق ماده 190 قانون مدنی برای صحت عقد، چهار شرط اساسی لازم است: 1. قصد طرفین و رضای آنان؛ 2. اهانت طرفین؛ 3. موضوع معین مورد معامله؛ 4. مشروعیت معامله. هر گاه قرارداد یکی از این چهار شرط را نداشت، ممکن است عقد وجود خارجی پیدا نکند و اساساً باطل باشد و ممکن است غیرنافذ باشد، عقد غیرنافذ در حالت عدم نفوذ، مثل باطل است، ولی با تنفیذ بعد اصلاح پذیر است. در اینجا قصد و رضای طرفین و اهلیت توضیح داده می‌شود.

تنظیم قرارداد با اشخاص حقوقی

زمان تنظیم قرارداد با اشخاص حقوقی، باید با ملاحظه اساسنامه شرکت و آگهی آخرین تغییرات آن (مندرج در روزنامه رسمی) معلوم شود که آیا شرکت در محدوده موضوع فعالیت خود قصد انعقاد قرارداد دارد یا خیر؟ و نیز مشخص شود چه کسانی دارای نمایندگی و حق امضای اسناد و قرارداد برای شرکت می باشند.

 انواع قرارداد

1-قراردادهای داخلی

2-قرادادهای بین المللی

 

قراردادداخلی

در جایی که تمام عناصر مربوط به قرارداد برای یک کشور باشند، قرارداد، داخلی شناخته می شود. در زمینه قرارداد های داخلی، مشاور با تشخیص موضوع و با بهره گیری از تجربیات و قوانین و رویه های قضایی مرتبط با موضوع، راهکار های عملی و قانونی به طرفین ارائه می دهد.

قراردادهای داخلی انواع بسیار متنوعی دارند که برخی از انواع این قراردادها را می توان اینگونه فهرست کرد:

  • قراردادهای پیمانکاری، مهندسی و صنعتی
  • قراردادهای سرمایه گذاری و تأمین منابع مالی
  • قراردادهای نمایندگی
  • قراردادهای تجاری و بازرگانی
  • قراردادهای انتقال فناوری
  • قراردادهای تحقیق و توسعه
  • قراردادهای استخدامی
  • قراردادهای اجاره
  • قراردادهای بانکی و بورس
  • قراردادهای خدماتی
  • قراردادهای فناوری اطلاعات (IT)
  • قراردادهای سینمایی و هنری
  • قراردادهای مشارکت
  • قراردادهای بیمه
  • قرارداد مالکیت فکری و معنوی
  • قراردادهای حمل و نقل

 

قرارداد بین المللی

در جایی که تابعیت طرفین متفاوت باشد یا موضوع قرارداد یا محل انجام قرارداد در خارج از کشور باشد، قرارداد به دلیل وجود عنصر خارجی، بین المللی تلقی می گردد یا به بیانی ساده تر تبادل دارایی و سرمایه از کشوری به کشور دیگر را قرارداد بین المللی می توان شناخت. قرارداد بین المللی تابع مقررات حقوق داخلی خواهد بود. مگردر شرایط خاصی طرفین به حکومت قانون دیگری در قرارداد تراضی نموده باشند.

یک قرارداد تجاری بین المللی در دایره تقسیمات حقوقی، معمولا به عنوان حقوق بین الملل خصوصی در نظر گرفته می شود، یعنی روابط بین اتباع کشورهار ا تنظیم می نماید. البته، قراردادهایی که دولت به نمایندگی از جامعه و به عنوان یک عمل حاکمیتی با دولت دیگر، منعقد می نماید، می تواند در زمره قراردادهای تجاری بین المللی باشد اما در دسته بندی حقوق بین الملل عمومی قرار گیرد، که در این صورت با معاهده، متفاوت خواهد بود.

اصول وضوابط انواع قرارداد بین المللی:

  1. مشخصات طرفین
  2. موضوع قرارداد
  3. بهای کالا یا خدمات
  4. مدت قرارداد
  5. نحوه اجرای تعهد
  6. مدارک لازم که باید توسط فروشنده تهیه و ارائه شوند
  7. شیوه ارائه خدمات پس از فروش
  8. موارد فسخ یا انفساخ قرارداد
  9. شیوه حل و فصل اختلافات
  10. موارد عدم مسئولیت
  11. قانون حاکم بر قرارداد
  12. تعداد نسخ معتبر و تاریخ تنظیم قرارداد

     دسته بندی قراردادهای بین المللی

    انواع قرارداد‌های بین‌المللی در سه دسته کلی قرار می‌گیرند که به شرح زیر می‌باشند:

  • قرارداد بین المللی فروش
  • قرارداد بین المللی خدمات
  • قرارداد بین المللی فروش و خدمات: این نوع قراردادها ترکیبی از قراردادهای فروش و خدمات هستند، مانند قراردادهای صنعتی و ساخت

      انواع قرارداد بین المللی و کاربرد آنها در دنیای تجارت

  • قرارداد بیع متقابل: این نوع قرارداد در دسته قرارداد بین المللی خدمات قرار می‌گیرد. این نوع قراردادها را بیشتر در حوزه نفت و گاز مشاهده می‌کنیم. در قرارداد بیع متقابل (Buy Back)، بازپرداخت اصلی و سود، از محل محصول و نتیجه قرارداد پرداخت می‌شود.
  • قرارداد احداث، بهره‌برداری، انتقال: در واقع این قرارداد Build-Operate-Transfer (BOT)، روشی برای تأمین مالی پروژه است و بیشتر در قراردادهای تأسیسات زیر بنایی دیده می‌شود.

قرارداد احداث، تملک، بهره‌برداری: در قرارداد Build Own Operade (B.O.O)، سرمایه‌گذار نسبت به ساخت، تملک، راه اندازی و نگهداری پروژه اقدام می‌کند و عوارض ناشی از آن را به منظور بازگرداندن سرمایه به سرمایه گذار جمع آوری می‌کند.

  • قرارداد تأمین مالی Finance: قراردادی که بین ارائه کننده تسهیلات و استفاده کننده از آن منعقد می‌شود و از منافع بین المللی تأمین می‌شود.
  • قرارداد کلید در دست: قرارداد Turn-Key یا کلید در دست به قراردادهای طراحی وساخت (Design-Constract) یا Package Deal می‌گویند که در آن پیمانکار، مسئولیت طراحی و ساخت و اجرا را به طور کلی بر عهده می‌گیرد و پس از تکمیل پروژه و نهایی شدن آن، آن را به کارفرما تحویل می‌دهد؛ به صورتی که کارفرما تنها با زدن یک کلید می‌تواند از تأسیسات مزبور استفاده کند.

قرارداد فرانشیز Franchise Agreement در قرارداد فرانشیز یک طرف صاحب تجارت است یا به عبارتی صاحب برند یا سیستم اقتصادی است و اجازه استفاده از برند و سیستم اقتصادی خود را به طرف دیگر می‌دهد و سالانه درصدی را از وی دریافت می‌کند.

تنظیم قراردادهای داخلی و بین المللی در موسسه حقوقی بین المللی دادورزان معين

موسسه حقوقی دادورزان معين بر اساس سال ها تجربه و سابقه با بهره مندی از دانش و تخصص و تجربیات مدیران و وکلای زبده و حقوقدانان متخصص در امور تنظیم و بازبینی قراردادهای تخصصی داخلی و بین المللی در بخش های صنعتی ، عمرانی ، پیمانکاری ، تجاری و بازرگانی ، خدماتی و غیره در حوزه های داخلی و بین المللی و دارای نمایندگی در ایران و اشخاص حقیقی ، به صورت تخصصی ، آماده ارائه مشاوره حقوقی و تنظیم قرارداد به شما عزیزان می باشد .